REZIME 2018. I POLUSEZONE NATJECATELJSKE 2018./2019. GODINE

Iza nas je kalendarska 2018. godina i polu sezona natjecateljske 2018./2019. godina.

Zaključkom protekle godine te polu sezone Rukometni savez Istarske županije (RSIŽ) broji 21 klub i 3 strukovne udruge a koje su Zbor rukometnih sudaca Poreč i Pula te Udruga trenera Istarske županije.

Brojčano stanje saveza u igračkom smislu je sve ukupno registrirano 1477 sportaša od čega je 560 žena i 917 muških. Treba napomenuti da u ovoj brojci nije uvršten i jedan broj djevojčica i dječaka koji su u kategoriji mini rukometa i koji su u procesu registracije. Broj trenera na području saveza je 69 od čega 20 žena i 49 muških. Od tog broja trenera je 12 profesori kineziologije sa specijalizacijom rukometa, 9 su viši sportski treneri rukometa, 25 su treneri sa srednjom stručnom  spremom i zvanjem trenera rukometa dok je ostali broj trenera u procesu stjecanja stručnog zvanja za trenera rukometa.

Dva zbora rukometnih sudaca sve ukupno broji 104 aktivna člana od kojih su trojica iz Pulskog zbora na državnih listama a njih 15 iz Porečkog zbora.

U konačnici RSIŽ broji sve ukupno 1630 registriranih i licenciranih članova.

Na području RSIŽ pod ingerencijom saveza odvijaju se županijska natjecanja u uzrastima kadeta-kadetkinja, mlađih kadeta-mlađih kadetkinja, dječaka-djevojčica, mini rukometa u dva uzrasta za dječake i djevojčice što u konačnici znači pet liga za dječake i tako za djevojčice.

Sve utakmice prvog dijela prvenstva su odigrane po rasporedu natjecanja. Tablicu za polu sezonu u uzrastu mlađih kadeta i dječaka i kompletan poredak možete pogledati OVDJE:

Isto tako tablicu ŽRL u uzrastu mlađih kadetkinja i djevojčica možete pogledati OVDJE:

Mini rukometaši i mini rukometašice odigrale su i svoj dio prošlogodišnjeg dijela prvenstva. Trenutno stanje možete vidjeti OVDJE:

Pored ligaških natjecanja na području RSIŽ odigravaju se i KUP natjecanja u I. stupnju iz kojeg se natjecanja dobiva predstavnik s područja regije zapad i koji natjecanje nastavlja u 1/8 finala KUP državnog natjecanja. Ovogodišnji predstavnici s područja RSIŽ su RK POREČ i RK RUDAN LABIN u muškoj konkurenciji i ŽRK UMAG u ženskoj konkurenciji. Zaželimo im što bolji plasman.

Također RSIŽ vodi natjecanje za 3. HRL zapad muški i žene u kojem se natječu klubovi s područja četiri županije i u kojoj se natječe 23 kluba od kojeg broja je 14 klubova sa područja Istre.

Tablicu 3. HRL zapad muški možete vidjeti: OVDJE

Tablicu 3. HRL zapad žene možete vidjeti: OVDJE

Što se tiče zastupljenosti rukometnih klubova u državnim natjecanjima sa sigurnošću možemo i moramo biti zadovoljni.

U Premijer lizi natječu se tri naša kluba Poreč, Umag, Rudan Labin koji gledajući trenutno stanje zauzimanju respektabilne pozicije u gornjem dijelu tablice Premijer lige. Nadalje naši klubovi RK Buzet igra 1. mušku ligu regiju jug dok ŽRK Umag igra 1. HRL žene. Nadalje imamo šest drugoligaša te četrnaest treće ligaša.

Kada su u pitanju mlađe dobne skupine i tu smo zastupljeni u velikom broju kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji kroz natjecanja od 1. HRL kadeta-kadetkinja regije zapad pa do dječaka „B“.

Programom struke u ovom slučaju trenerske udruge sačinjeni su posebni planovi za provedbu selekcije na području RSIŽ kao u muškoj tako i u ženskoj kategoriji.  Kroz redovna natjecanja te kroz posebna okupljanja prati se rad s mladim i perspektivnim igračima-igračicama koji se u konačnici upućuju na daljnja okupljanja i državne selekcije.

Samo sustavnim i stručnim radom stvaraju se rezultati pa tako i rađaju se nove perspektivne nade što je u planu trenutnog sastava RSIŽ.

Pored navedenog RSIŽ u ogledu na proteklo nastavit će i dalje sa organizacijom programa „DAN ISTARSKOG RUKOMETA“ s zadaćom da naredne godine bude još bolje. Cilj nam je da naredne godine organiziramo tu manifestaciju sa proširenim sadržajem u smislu izbora rukometaša-rukometašice, te trenera i sudačkog para Istarske županije,  da se pored finalnih utakmica završnog djela KUP-a u I. stupnju odigraju i utakmice veterana i mlađih dobnih skupina i da se organizira cjelodnevni program s rukometnim sadržajima.

Mjesto održavanja te manifestacije određivati će se nedugo prije održavanja s napomenom da će to biti u manjim mjestima gdje se igra rukomet kao što su Pazin, Buje, Kaštelir i Novigrad.

Od ove godine RSIŽ započet će intenzivnije pratiti projekt saveza vezan za fire play  pod nazivom„DAJ  PET“. Isti projekt je u par navrata prezentiran na rukometnim okupljanjima a sada ćemo kroz ligaška natjecanja u županiji oživjeti.

Da bi se ostvarili svi planovi i misli novog rukovodećeg saziva, poštujući trud i rad klubova, treba više vremena pa strpljenjem i upornošću sve će doći na svoje mjesto a o tome u narednom periodu.

Svi članovima RSIŽ od mini rukometaša pa do veterana, rukovodstava klubova, trenera, sudaca, nadzornika IO RZIŽ na čelu sa Predsjednikom Viktorom Krapljanovom želimo zdravu, uspješnu Novu godinu te ostvarenje svih realnih želja.