OBILJEŽEN DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Posljednja srijeda u veljači širom svijeta obilježava se Danom ružičastih majica. Ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica pojavila se 2007. godine u Kanadi s ciljem povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Od 2017.godine u Hrvatskoj je taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Slijedom toga Policijska uprava Istarska, Sportska zajednica Istarske županije te Rukometni savez Istarske županije danas su odradili zajedničko obilježavanje Dana ružičastih majica na našem području.

Isto su učinili tako da su škola rukometa RK Umag danas 23. veljače 2024. godine svoje redovne treninge posvetili obilježavanju Dana ružičastih majica.

Na treninzima uzrasta U11 i mini rukometaša tridesetak nosili su ružičaste majice koje je za ovu priliku osigurala Sportska zajednica Istarske županije.

Prije održavanja treninga djecu su djelatnice za prevenciju maloljetničkog nasilja upoznale sa sadržajem letka kojeg su za ovu priliku pripremili Policijska uprava istarska i Sportska zajednica Istarske županije o oblicima nasilja i načinu postupanja u slučajevima sumnje u nasilje. Isto tako objašnjena je svrha ovog treninga koji je upravo posvećen borbi protiv nasilja. Djeca su upoznata s različitim oblicima nasilja i načinu postupanja u slučaju susreta s nasiljem.

Cilj je također senzibiliziranje javnosti na ovaj problem kroz slanje zajedničke poruke djece da nasilju nema mjesta u dvoranama, na sportskim terenima, u bazenima, u učionicama, na igralištima i slično.