IN MEMORIAM

Rukometni savez Istarske županije ostao je bez jednog od najistaknutiji svojih članova. Sve nas je danas je potresla vijest kako je preminuo prof. Zdravko ŠTINGL.

Prof. Zdravko ŠTINGL  (1938.-2022.) radio je kao profesor tjelesnog odgoja u SŠ „Mate Blažina” u Labinu sve do svog umirovljenja 2003. godine i kao rukometni trener u oba labinska rukometna kluba.

Što se tiče igračkih dana prof. Zdravko ŠTINGL bio je aktivni igrač Rukometnog kluba Rudar od 1957. do 1966. godine, nakon čega se upušta u trenerske vode u kojima je ostvario brojne uspjehe. Jedan od najvećih uspjeha su svakako brojni igrači i igračice koje je rukometno odgojio radeći sa muškim i ženskim selekcijama Rudara, od kojih su mnogi nastupali za reprezentaciju Hrvatske i Jugoslavije. S muškom ekipom Rudara osvojio je Prvenstvo regija i plasman u jedinstvenu Hrvatsku rukometnu ligu. Prvenstvo Hrvatske osvojio je 1975. godine i uveo klub u 2. saveznu ligu. Sa ženskom ekipom Rudara osvojio je 2. saveznu ligu Sjever 1981. godine i 1. B saveznu ligu 1982. godine. Najveći uspjeh u 1. saveznoj rukometnoj ligi Jugoslavije ostvario je u sezoni 1982./83. kada Rudar osvaja 7. mjesto.

Sa ženskom juniorskom ekipom Rudara osvojio je Prvenstvo Hrvatske u Buzetu i Prvenstvo Jugoslavije u Skoplju 1982. godine. Vodio je i ŽRK Zamet 1992. i pulski Transimpex koji je 1993. uveo u 1. Hrvatsku ligu. Od 1995. do 2005. godine radio je kao trener u omladinskom pogonu ženskog i muškog rukometnog kluba Rudar s kojima je isto tako ostvario brojne uspjehe u državnim i školskim ligama.

Prof. Zdravko ŠTINGL ostavio je traga i na reprezentativnom nivou. Bio je trener juniorske ženske reprezentacije Hrvatske koja je 1976. u Subotici osvojila Rukometni republički turnir Bratstvo Jedinstvo. Kao priznati rukometni stručnjak vodio je Hrvatski rukometni kamp za mlađe kategorije, a najveće mu je priznanje bilo vodstvo hrvatske ženske rukometne reprezentacije u povijesnoj prvoj međunarodnoj utakmici odigranoj s SAD-om u Zagrebu 18. lipnja 1991. i u drugoj utakmici sljedećeg dana u Puli.

Profesore hvala vam na svemu, počivajte u miru.